söndag 7 november 2010

Sagan om en stel kille

Det var en gång en kille som hette Robert. Han var omåttligt populär och inte helt olik Prins Daniel. Med sitt stela leende lockade han många människor att betala en slant varje månad för att få titta på massor av TV-kanaler. Hela han var faktiskt lite stel. Det får man lov att säga.

Hans chefer tyckte i alla fall att det var dags för Robert att börja Twittra. Sagt och gjort. Sociala medier är ju ett måste i dessa dagar, så Robert satte upp ett twitterkonto. Twittra = berätta vilka program som går på TV, tänkte Robert och skred till verket. Han missade helt poängen med andra ord. Men diskussioner med människor har man väl kundtjänst till?

En vacker dag ringde en förtvivlad kvinna till denna kundtjänst och berättade att hennes hus brunnit ned och att hon ville säga upp sitt avtal med Robert. Vilka tokiga människor det finns! Det finns ju regler för det och ett avtal är ett avtal. Nedbrunna hus eller inte. Om människan kan titta på sin nedsmälta TV eller inte är då rakt inte Roberts business. Glöm det, tanten!

Den förtvivlade kvinnan hade en vän som blev riktigt upprörd och bloggade och twittrade om händelsen, vilket snabbt spred sig som en löpeld över landet, eftersom folk inte alls höll med Robert. Hans stela leende blev allt stelare och en chef bestämde sig för att få tyst på eländet en gång för alla. Tyst nu, så drar vi av ett par månader på avtalet, var hans budskap till den förtvivlade och faktiskt hemlösa kvinnan.

Naturligtvis fick inte det tyst på twittrandet. Istället började folk säga upp sina avtal med Boxer och varumärket fick sig rejäla törnar från alla håll. Tror ni nu att cheferna vaknade upp ur sin gammelmediadvala och insåg att de nya medierna faktiskt innebär att man måste ta hand om sina kunder? Nä! Det gjorde de inte. De lät visserligen udda vara jämnt och lät den hemlösa, TV-lösa och förtvivlade kvinnan slippa ur sitt avtal, men det var bara för att få tyst på väninnan. Inget annat.

Vad hände med Robert då? Han blev så förstenad av sitt misslyckande, att han vittrade sönder totalt och sopades bort med skurvattnet. Samtidigt fick alla hans chefer sparken och ersattes av moderna kommunikativa chefer som insåg värdet av genuin kundvård. Robert ersattes i samma veva med en riktig människa av kött och blod som kunde engagera människor på riktigt. En som deltog i diskussionerna och brydde sig om.

Eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar